Detailniveaus voor KPI’s bieden flexibiliteit: adviesraad positief

11/3/2024

Afgelopen februari was de adviesraad voor het KPI project voor het eerst bijeen. De adviesraad heeft een adviserende rol richting het kennisconsortium en LNV als opdrachtgever. In de adviesraad nemen vertegenwoordigers deel van provincies, waterschappen, bedrijfsleven, LTO, kennisinstellingen en NGO’s, inclusief praktiserende boeren.

De adviesraad was positief gestemd over de ontwikkeling om KPI’s op verschillende detailniveaus te berekenen, afhankelijk van onder andere de databeschikbaarheid. Hierdoor kan met meer flexibiliteit met KPI’s gewerkt worden. Het definiëren van deze detailniveaus kan helpen om toepassingsbereik van KPI’s te vergroten (publiek en privaat), om borgbaarheid te verbeteren en om administratieve lasten te verlagen.

Verder werd er gesproken over referentiewaarden voor KPI’s. Het kennisconsortium levert handvaten voor referentiewaarden, maar stelt zelf geen normen vast of waarden waarbij prestaties beloond gaan worden. Dat is aan de partijen die KPI’s willen toepassen. De adviesraad adviseerde om deze scheiding strikt te hanteren, zodat de ontwikkeling van het systeem niet te veel wordt belast met belangendiscussie over te behalen scores. De drempel- en streefwaarden moeten gekoppeld worden aan een duidelijke vraag vanuit beleid. Ook adviseerde de raad om spelregels op te stellen voor de toepassing van KPI’s om ‘cherry picking’ te voorkomen.

Tenslotte werden de volgende punten nog benadrukt: behapbare administratieve lasten, integraliteit van de KPI-set, internationale ontwikkelingen en transparante keuzevorming voor de berekeningswijzen.  

De adviesraad komt in 2024 nog twee keer bij elkaar. In april staat de inhoud van de KPI’s centraal en in september zal de nadruk op governance liggen. Eind 2024 zal de rol en de samenstelling van de adviesraad opnieuw tegen het licht worden gehouden.

Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners