Data, dashboards en borging

10/11/2022

Sessie 3 van KPI Live: Data, dashboards en borging

KPI’s maken een overgang naar doelsturing mogelijk. Het is essentieel om voortgang goed te kunnen monitoren, anders gaan we de doelen niet bereiken. Het is ook nodig om een faire basis te hebben voor belonen. En vooral, is inzicht nodig in wat we doen, en welke effecten dat heeft.

Donderdag bespreken we met expert Bregje van Erve het instrumentarium voor monitoring van Duurzame Zuivelketen, en kijken we samen met Sander Janssen en Rob Lokers naar de aanpak die we voor KPI’s voor duurzame landbouw kiezen. We bespreken de volgende vragen:

·        Wat doe je de centraal, wat doe je centraal?

·        Voor welk doel zet je monitoring op? Welke aanpak is gekozen?

·        Hoe verzamel je data? Welke databronnen zijn er, en hoe kunnen we die koppelen?

Presentaties

We bespraken met expert Bregje van Erve het instrumentarium vanDuurzame Zuivelketen, en met Rob Lokers (WUR) de aanpak die we binnen het KPI-kproject kiezen.

Terugkoppeling

Goede monitoring onderweg is een voorwaarde voor succesvolledoelsturing. Doorlopend inzicht in wat we doen, en welke effecten dat heeft. Monitoring kan opgezet worden met verschillende doelen: puur voor de boer zelf,om te vergelijken binnen de eigen groep, als meetlat voor je sector of gebied,als basis om op te belonen. Gegevens uit de praktijk zijn nodig, via combinaties en visualisaties strekken die tot informatie, en naar gelang waarhet voor gebruikt wordt, moet dat betrouwbaar en robuust zijn. En betaalbaar.

We bespraken met expert Bregje van Erve het instrumentarium vanDuurzame Zuivelketen, en met Rob Lokers de aanpak die we binnen het KPI-kproject kiezen. En verder:

Duurzame Zuivelketen: vond het wiel uit

Dashboard KPI-k van WUR: rolt wiel naar andere sectoren en naarpublieke domein

Discussie

·        Lessen uit de analogie DZK en KPI-k

·        Overheid versus markt

·        Data regionaal: In Brabant via ANVs, N-Holland wens voor 1 loket

Hoe dubbelwerk voorkomen?

Spelregels data en dashboards

Overig

Wat betekent dat voor onze pilots

Dit is het resulterende ‘Advies aan pilots’: Laat deelnemende boeren starten met WUR-dashboard. Per 1 januari ‘23 kan dat. Ontwerp flankerend beleid met individuele of groepsgesprekken over de resultaten. Leg de ‘spelregels voor data en dashboards’ op als er toch alternatieve of regionale data-initiatieven zijn. In KPI-Live 4 over ‘Plan en planning’ geeft Rob Lokers een demo van het dashboard.

Lees meer over ‘data, dashboards en borging’ in het volledige verslag metachtergrondinformatie

Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners