Overijssel en Utrecht: grote ambities met KPI’s
Overijssel en Utrecht: grote ambities met KPI’s
Bijna alle provincies zijn aan de slag met KPI-initiatieven. Naast natuurlijk Brabant en Drenthe hebben nu ook Overijssel en Utrecht programma's open staan voor het belonen van bovenwettelijke maatregelen, terwijl ondernemers tegelijkertijd inzicht krijgen in hun eigen bedrijfsvoering en verduurzamingsproces.
In Utrecht loopt sinds 2024 de ‘Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw’, kortweg de UMDL. De regeling staat open voor melkveehouders en fruittelers. De uitvoering verloopt via de Collectieven.
In Overijssel is het sinds half maart gestart onder de naam ‘Overijssel boert duurzaam’. Al ruim 200 deelnemers hebben zich ingeschreven, overwegend melkveehouders. De uitvoering loopt via drie van de Collectieven in de provincie.
Veel overeenkomsten, ook verschillen
Met een integraal KPI-systeem wordt duidelijk welke duurzaamheidsstappen bijdragen aan een toekomstbestendige agrarische sector. De provincies gebruiken de Kernset KPIs, waarbij kleine verschillen zichtbaar zijn tussen de sets. Provincies kiezen ook hun eigen drempel- en streefwaardes en beloningsniveaus, gebaseerd op hun eigen overwegingen en budget.
Deelnemers ontvangen niet alleen een financiële bijdrage, maar ontdekken ook hoe doelgerichte sturing op basis van KPI’s in de praktijk werkt. Bovendien ontstaat er waardevolle kennisdeling: via trainingen, begeleiding en netwerken versterkt de agrarische sector en bouwen we aan een landbouw die zowel economisch als ecologisch rendabel is.
Welke overheidsprojecten lopen er verder al in het land
Een aantal koplopers gingen als eerste van start met de KPI aanpak :
De Brabantse Biodiversiteitsmonitor
De Provincie Noord-Brabant is bezig met de ontwikkeling van verschillende duurzaamheidsmonitoren voor agrarisch ondernemers. Het gaat om de volgende biodiversiteitsmonitoren: De Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM),. Brabantse Biodiversiteitsmonitor Graasdierhouderij (BBG) en de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw Zuidwestelijke Delta (BMA).
Duurzaam Boeren Drenthe beloont en ondersteunt melkveehouders en akkerbouwers op basis van KPI’s. De Provincie heeft zelf de uitvoering ter hand genomen. Bijeenkomsten en kennisdeling zijn belangrijk.
In Midden-Delfland werken melkveehouders al sinds 2008 samen met de gemeente en provincie Zuid Holland aan verduurzaming middels het kringloopboeren netwerk. Dit is een succesvol initiatief waaraan een ruime meerderheid van de boeren in Midden-Delfland meedoet. De boeren in het gebied lopen hiermee voorop in Nederland.
De foto bij dit artikel is gegeneerd met AI: ‘blije ambtenaren bij een scherm met neergaande emissies’
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?
Samenwerkingspartners






