Noord-Brabant
De pilot
Het begon in 2019 met een kleine pilot van 50 melkveehouders waarmee de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) in Van Gogh Nationaal Park werd ontwikkeld. Begin 2023 is door het Louis Bolk Instituut onderzocht dat de BBM bijdraagt aan diverse opgaven, zie tabel aandachtspunten pilot. Daarnaast is door Aequator Groen & Ruimte onderzocht dat zowel beloners als melkveehouders gestimuleerd worden om stappen te zetten en dat deze aanpak aanwijsbaar bijdraagt aan het versterken van de biodiversiteit op de deelnemende melkveehouderijen. Dit leidde tot een forse uitbreiding naar heel Brabant en meer sectoren.
De uitvoering ligt bij de Agrarisch Collectieven. De beloning en persoonlijke begeleiding zorgen dat de betrokken ondernemers bewuster en actiever inzetten op verduurzaming van hun bedrijfsvoering, blijkt uit de evaluatie van Aequator.
Hoofdvraag pilot
Hoe kunnen de KPI's uitbreiden naar akkerbouw (op zand), zoogkoeien en gemengde bedrijven?
Omgeving
Meer informatie
De Provincie heeft verschillende pilots gedraaid en draait nu al 5 jaar een project waar de biodiversiteitsmonitor binnen de melkveehouderij wordt getoetst. Deze pilots dragen bij aan het ontwikkelen van een landelijke KPI-kernset. Het gaat om de biodiversiteitsmonitoren:
De Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM)
Brabantse Biodiversiteitsmonitor Graasdierhouderij (BBG)
Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw Zuidwestelijke Delta (BMA)
Heb je een vraag?
Meer pilots
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?
Samenwerkingspartners






